USE MY BODY WHILE IT´S STILL YOUNG (2015)

use my body plakatHvordan kan man motarbeide stereotypien om det gamle mennesket som eksentrisk eller skremmende? Spørsmålet har opptatt Hege Haagenrud i arbeidet med forestillingen Use my Body while it’s still Young, der eldre dansere gjeninntar scenen.

Use my body while it´s still Young er et samarbeid mellom Hege Haagenrud og Rebekka Karijord. Karijords sang og video med Siv Ander i hovedrollen, ga inspirasjon til en helaftens forestilling der Haagenrud på sin måte utforsker emnet videre.

Koreografen mener den gamle kroppen er frarøvet sensualitet og degradert til annenrangs gods – noe som har utfylt sin funksjon for lenge siden. Er vi redde for vår egen forgjengelighet, spør hun, er det derfor vi unngår den gamle kroppen?

«Det var veldig tankevekkende å bli møtt som ikke unike, underlige, gåtefulle meg lenger, men mer som et gruppebilde, den syke, eller kreftpasienten, eller den gamle. Plutselig skjønner du bedre hvor ille det er å bli diskriminert – du er muslim, du er homo, du er funksjonshemmet – alt det vi holder på med: å stjele egenart fra mennesker og putte dem inn i gruppens fengsel.» Slik beskriver overlege og professor i samfunnsmedisin Per Fugelli det å være kreftsyk, i et intervju med Hege Haagenrud.

I Use my Body while it’s still Young vil koreografen omdefinere vår tids besettelse av det nåtidige, synliggjort i dyrkingen av ungdommen og enkeltmenneskets ønske om å fjerne fysiske spor av alder. Med seg har hun fire legendariske dansere i alderen 64–79.

Gerard Lemaitre danset i Nederlands Dans Teater i over tyve år, og medvirket i mer enn 120 balletter. I Use my Body while it’s still Young står han igjen på scenen, sammen med Siv Ander, Brian Toney (tidligere dansere i Nasjonalballetten og Cullbergballetten) og Aase With, tidligere danser i Collage Dansekompani.

De danser til Rebekka Karijords komposisjon, som spilles live på scenen. I lydbildet hører vi også historier bygget på intervjuer med blant andre Per Fugelli og psykolog Sissel Gran.

Les intervju med Hege Haagenrud på Danseinformasjonen!

Forestillingen er del av CODA-festivalen 2015: http://www.codadancefest.no/
Støttet av Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere og fritt Ord.
Takk til Hans van Manen for tillatelse til å vise hans Naked solo.

Anmeldelse av CODA-festivalen:

«Blant høydepunktene hører også Hege Haagenruds «Use my Body while it’s still Young» med. Forestillingen setter almenne fordommer om alderdom på prøve. Det viste seg å være en herlig forestilling der fire legendariske dansere fra 65 til 79 år viste at alder ikke er noen hindring for et verdig (scene-)liv.»   Lars Elton, Dagsavisen

Reviews after Dance Umbrella 2016:

Hege Haagenrud – Use My Body While It’s Still Young – London

 

 

How can the stereotype of old people as eccentric or frightening be counteracted? Hege Haagenrud has been gripped by this question when working with the performance Use my Body while it’s still Young, in which older dancers re-enter the stage.

Use my body while it´s still Young is a cooperation between Hege Haagenrud og Rebekka Karijord. The previous video with music by Karijord and Siv Ander in the leading role, was the inspiration to a full length performance where Haagenrud examines the topic further.

The choreographer believes that the old body has been deprived of its sensuality and demoted to substandard material – something that has completed its function long ago. Are we frightened by our own transience, she asks, is this why we tend to avoid the older body?

“It provokes many thoughts when we are no longer considered as the unique, strange, mysterious me, but more as a member of a group, sick people, cancer patients, or the elderly. You suddenly realise how degrading discrimination is – you’re a Muslim, queer, disabled – everything that we carry out every day: taking the special nature away from people and putting them into prison as a group.”

This is how consultant and Professor in Social Medicine Per Fugelli describes life as a cancer patient, in an interview with Hege Haagenrud. The choreographer wants to use Use my Body while it’s still Young to redefine the obsession of our age with the contemporary, made apparent in the worship of youth, in the desire of the individual to remove physical evidence of aging. She has with her four legendary dancers aged from 64 to 79.

Gerard Lemaitre danced at Nederlands Dans Teater for more than 20 years, and performed in more than 120 ballets. He returns to the stage in Use my Body while it’s still Young, together with Brian Toney and Siv Ander – who have previously danced with the Norwegian National Ballet and the Cullberg Ballet and Aase With, former dancer with the Collage Dance Company.

They dance to music by Rebekka Karijord, played live on stage. The sound experience also contains stories based on interviews with Per Fugelli and psychologist Sissel Gran,  and others.

The performance is part of the CODA festival 2015.
With support from Arts Council Norway, the Audio and Visual Fund

Morgenbladet: http://morgenbladet.no/kultur/2015/10/seniorsaken

Dagsavisen: http://www.dagsavisen.no/kultur/%C3%A5-iscenesette-kropper-1.418012

Klassekampen: http://www.klassekampen.no/article/20151013/ARTICLE/151019886

NRK 2, Selskapet: https://tv.nrk.no/serie/selskapet/MKTF72001715/15-10-2015#t=0s

P2, Kulturhuset: https://radio.nrk.no/serie/kulturhuset-hovedsending/MKTR15020915/20-10-2015#t=16m3s

CODA-blog: http://blog.codadancefest.no/post/131408704404/hege-haagenrud-use-my-body-while-its-still

Dagsavisen, Anmeldelse av CODA-festivalen: http://www.dagsavisen.no/kultur/friske-fraspark-1.423635

Kulturnytt NRK P2: https://radio.nrk.no/serie/kulturnytt-radio/NMAG01025215/21-12-2015#t=13m30s

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: